Kızlık zarının ne tür işlevi vardır?

Çoğunlukla kabul edilen düşünceye göre kızlık zarının fonksiyonel olarak bir işlevi bulunmamaktadır. Ancak bazı bilim adamlarına göre kızlık zarının (himen) iki tür işlevi bulunmaktadır.

Bunlardan ilki özellikle bebeklik döneminden 11-12 yaşlarına kadar olan süre içinde vajina içine mikropların girmesinin engellenmesidir.

Böylelikle küçük kız çocuklarında içeriye parmak veya değişik bir takım cisimler sokarak enfeksiyonlara yol açmaması için mekanik bir engel (barier) işlevi görür. Çünkü bu dönemlerde vajina içinde oluşacak enfeksiyonların rahim ve tüpler kanalı ile batına doğru çıkması erişkine göre çok daha kolaydır.

Kızlık zarının diğer bir yararı ise doğuştan üretra (idrar kanalı) yokluğu durumunda çıkartılıp kullanılarak bu bölgeye üretra yapılmasıdır. Bu çok nadir olarak görülen bir durumdur ve literatürde çok çok az sayıda uygulandığı belirtilmiştir.

Kızlık zarı pek çok kişide farklı türde olabilmektedir. Bu durum aileden geçen genetik yapı ile de ilişkili olabilmektedir.

Soru: Kalıcı kızlık zarı dikimi basit bir işlem midir?

Cevap: Tecrübeli ellerde çok da zor olmayan bir işlemdir. Ancak burada anahtar kelime “tecrübe”

Soru: Kalıcı kızlık zarı dikimi sonrasında istrahat etmeli miyim?

Cevap: Hayır, şart değil. Kalıcı kızlık zarı dikimi sonrasında normal yaşantınızda bir kısıtlama yapmanız gerekmez. Sadece cinsel yaşantınızda bir kısıtlama yapmanız gerek.

Soru: Kalıcı kızlık zarı dikimi sonrasında seyahat edebilir miyim?

Cevap: Evet, kalıcı kızlık zarı dikimi sonrasında seyahate engel bir durum yok.

Soru: Kalıcı kızlık zarı dikimi sonrasında spor yapabilir miyim?

Cevap: Bazıları hariç evet. Kalıcı kızlık zarı dikimi sonrasında bacakların çokça açılmasını gerektirecek zorlayıcı aktivitelerden kaçınmak gerekir. At, motosiklet, bisiklet gibi.

Kızlık zarı muayenesi bir kişi adetli iken de yapılabilir mi?
Evet. Jinekolojik muayenelerin aksine bir kişi adetli iken de kızlık zarı muayenesi ve değerlendirmesi acil durumlarda yapılabilmektedir.

Kızlık zarı muayenesinde yanılma payı var mıdır?
Hayır. İyi bir şekilde yapıldığında yanılma payı yok denecek kadar azdır.

Kızlık zarı raporu nereden verilir?
Kızlık zarı raporu ülkemizde adli tabipler tarafından verilmektedir. Bunun için de savcılık raporu gereklidir. Devlet hastaneleri, özel hastaneler veya üniversiteler tarafından kızlık zarı raporunun verilmesi kanunen yasaktır.